mandag 30. mars 2009

Presentasjon av den andre boka

Den 25. mars var jeg tilstede på bokpresentasjonen av den andre boka med barnas stiler, i Lviv, Ukraina. Den første boka ble gitt ut i november 2008, finansiert av fondet "Open Ukraine". Den andre boka inneholder resten av bidragene som ble sendt inn til konkurransen, og utgivelsen ble finansiert av den Kongelige Norske Ambassaden i Kyiv.

Jeg ble bedt om å forberede et kort innlegg. Den norske ambassadøren i Kyiv var også tilstede, og holdt også et innlegg. Det var i det hele en flott tilstelning, med musikalske innslag, og opplesning av noen av barnas stiler. Tre av barna som hadde bidratt i konkurransen var også tilstede, og fikk utdelt boka som ble presentert. Tilstelningen er omtalt her, og i avisene Za vilnu Ukrainu og Komsomolska Pravda.

I innlegget tok jeg et lite oppgjør med hvordan barn av arbeidsmigranter blir omtalt av fagpersoner og presse i Ukraina, som 'sosialt foreldreløse', og som fremtidige alkoholikere, narkomane og tvangsprostituerte. Her følger et oversatt utdrag fra avisene referert til ovenfor:

"Da vi startet arbeidet med dette prosjektet trodde vi ikke vi ville få inn flere enn 30 bidrag. Og vi mottok over hundre", - sa Alexander Tymczuk, stipendiat ved Institutt for sosialantropologi, Universitetet i Oslo, og en av initiativtakerne til prosjektet. ...
Barn, som hver dag venter på at foreldrene skal komme hjem fra utlandet, kalles sosialt foreldreløse. En slik kategorisering er med på å endre barnas selvforståelse i negativ retning, bemerket Alexander Tymczuk betimelig. Samfunnet ser på sosialt foreldreløse som potensielle narkomane og kriminelle. For barna blir dette en dobbel straff. Vi må gjøre alt for å slette dette begrepet fra vårt vokabular.