onsdag 5. februar 2014

Protestene i Ukraina skal kveles

Publisert 16 januar, Dagsavisen Nye Meninger
Internett og sosiale medier har vært avgjørende for utholdenheten til ukrainske demonstranter på Euromajdan. Det vil ukrainske myndigheter ha en slutt på.
Det er et par ting ved de folkelige demonstrasjonene i Kyiv som jeg har lagt spesielt merke til siden demonstrasjonene tok til i slutten av november 2013. For det første har internettbaserte tv-kanaler poppet opp som sopp i en fuktig og skyggefull skogsbunn - kanaler som hromadske.tv og espreso.tv. Disse sender nyhetsoppdateringer fra enkelt innredede tv-studioer, med streaming fra Euromajdan eller med intervjuer av kjente og mindre kjente personer. Jeg kunne derfor sitte i Norge å følge med på dramatikken som utspilte seg utenfor et rettslokale i Kyiv, som en følge av at politiet nektet journalister og andre adgang til rettslokalet - i sanntid! Internett florerer også med korte 'reportasjer' laget av unge menn med et videokamera i hånden, som dokumenterer og intervjuer, som oftest med kritiske spørsmål til andre unge menn med svarte hettejakker som viser sin støtte til president Janukovitsj. 
Dette vil myndighetene nå ha en slutt på. I følge flere ukrainske nettaviser har Verkhovna Rada stemt gjennom lovendringer som rammer demonstrasjonene direkte, samt rapporteringen av disse. Endringer til artikkel 164 sier at slike internettbaserte tv-kanaler ikke kan operere uten å være registrert.
En annen ting jeg har lagt merke til er hvor sentralt sosiale medier synes å være for demonstrantene, både som motivasjonskilde til videre demonstrasjoner, og som et redskap i kampen mot overgrep fra myndighetspersoner. Det går ikke en dag uten statusoppdatering på Facebook med navn og bilde av dommere som har vært vel fantasifulle og kreative i tolkningen av lovgrunnlaget for arrestasjoner av demonstranter, eller av spesialtrente politifolk som har slått folk helseløse. Dette blir det også slutt på, i hvertfall dersom folk velger å rette seg etter myndighetenes nye lover. Det er ikke lenger lov å spre informasjon om offentlige tjenestemenn eller om dommere. Dette innebærer at man heller ikke har lov til å informere allmennheten om lovstridige handlinger utført av offentlige tjenestemenn eller dommere.
Videre vil sivile organisasjoner som mottar pengestøtte fra utlandet nå være 'utenlandske agenter' (noen som drar kjensel på denne? Putin har hatt en veldig suksess med en tilsvarende lov i Russland).
Av mer kuriøse lovendringer kan nevnes at det ikke lenger er lov å kjøre bilkolonner på mer en fem biler.